Przepis na faworki do wydruku 📖

Przepis na faworki:

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 30g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól.
2. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj do miski z suchymi składnikami.
3. Rozbij jajka i dodaj je do miski. Wyrób ciasto, aż składniki się połączą.
4. Przenieś ciasto na stolnicę i zagnieć je rękoma przez około 5 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
5. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę.
6. Następnie pokrój ciasto na paski o szerokości 5 cm.
7. Na każdym pasku zrób nacięcie po środku i przewlecz koniec przez ten otwór, aby powstał pierścień.
8. Wlej olej do głębokiego garnka lub rondla i rozgrzej go.
9. Wrzuć faworki do gorącego oleju i smaż je na złoty kolor z obu stron.
10. Po usmażeniu wyjmij faworki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
11. Ostudzone faworki posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

faworki
tvn faworki
a faworki
faworki na 1kg
www.faworki