Przepis na faworki na 1kg 📖
Przepis na faworki na 1 kg:Składniki:
- 1 kg mąki
- 8 jajek
- 120 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka spirytusu
- Przyprawa do faworków (opcjonalnie)
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Najpierw rozpuść masło i ostudź je.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier puder i ewentualnie przyprawę do faworków.
3. Dodaj roztopione i ostudzone masło oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto.
4. Połączone składniki zagnieć, aż powstanie elastyczne ciasto.
5. Ciasto odłóż na 30 minut w szczelnym naczyniu, aby odpoczęło.
6. Po upływie czasu podziel ciasto na mniejsze części i rozwałkuj na jak najcieńsze płaty.
7. Następnie pokrój ciasto na paski lub dowolne kształty - tradycyjnie prostokąty.
8. Wytłoczone na nich wzory złożone z trójkątów mogą nadać im ciekawy wygląd.
9. Na głębokiej patelni rozgrzej olej.
10. Wsmaż faworki z obu stron na złoty kolor.
11. Po usmażeniu wyjmij je delikatnie, uważając, aby nie poparzyć się na gorącym oleju.
12. Gdy faworki już wystygną, posyp je obficie cukrem pudrem.
Smacznego!