Przepis na faworki na 1kg 📖

Przepis na faworki na 1 kg:

Składniki:
- 1 kg mąki
- 8 jajek
- 120 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka spirytusu
- Przyprawa do faworków (opcjonalnie)
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Najpierw rozpuść masło i ostudź je.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier puder i ewentualnie przyprawę do faworków.
3. Dodaj roztopione i ostudzone masło oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto.
4. Połączone składniki zagnieć, aż powstanie elastyczne ciasto.
5. Ciasto odłóż na 30 minut w szczelnym naczyniu, aby odpoczęło.
6. Po upływie czasu podziel ciasto na mniejsze części i rozwałkuj na jak najcieńsze płaty.
7. Następnie pokrój ciasto na paski lub dowolne kształty - tradycyjnie prostokąty.
8. Wytłoczone na nich wzory złożone z trójkątów mogą nadać im ciekawy wygląd.
9. Na głębokiej patelni rozgrzej olej.
10. Wsmaż faworki z obu stron na złoty kolor.
11. Po usmażeniu wyjmij je delikatnie, uważając, aby nie poparzyć się na gorącym oleju.
12. Gdy faworki już wystygną, posyp je obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

faworki
tvn faworki
a faworki
www.faworki
fit faworki