Przepis na szarlotkę dorotki 📖

Przepis na szarlotkę Dorotki:

Składniki:
- 6-7 dużych jabłek
- 200 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
2. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i rozgniatamy je palcami, aż powstanie kruszonka.
4. Następnie dodajemy jajko i całość mieszamy, aż powstanie elastyczne ciasto.
5. Połowę ciasta wykładamy na dno formy do pieczenia, rozprowadzając je równomiernie.
6. Na ciasto układamy plasterki jabłek, równomiernie je rozkładając.
7. Całość posypujemy cynamonem, a na wierzch wykładamy resztę ciasta w postaci kruszonki.
8. Szarlotkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40-45 minut, aż stanie się rumiana.

Gotową szarlotkę można podawać na ciepło lub zimno, samodzielną lub z dodatkiem lodów, bitą śmietaną lub polewą karmelową. Smacznego!

Podobne przepisy

szarlotkę menu dorotki
leczo dorotki
gołąbki dorotki
mazurek dorotki
pierogi dorotki