Przepis na faworki na proszku do pieczenia 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj jajka, roztopione masło i mleko. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę na wyłożonej mąką powierzchni.
4. Następnie pokrój je na paski o szerokości około 2 cm i długości 10-15 cm.
5. Na środku każdego paska zrób nacięcie, a potem przewlecz jeden koniec przez to nacięcie, tworząc charakterystyczny warkocz.
6. W głębokim rondlu rozgrzej olej.
7. Wrzuć do rondla kilka faworków na raz i smaż je, aż osiągną złoty kolor.
8. Po usmażeniu, wyjmij faworki z oleju i odsącz je na ręczniku papierowym.
9. Gdy ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki bez proszku do pieczenia
szarlotkę bez proszku do pieczenia
pancake bez proszku do pieczenia
rogaliki na proszku do pieczenia
racuchy bez proszku do pieczenia