Przepis na faworki smaczne 📖
Składniki:- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
- około 2 szklanki mąki pszennej
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
1. W misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli, aż masa stanie się puszysta.
2. Dodaj śmietanę i powoli wsypuj mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki.
3. Przełóż ciasto na stolnicę lub blat, posypaną mąką, i rozwałkuj na cienkie ciasto.
4. Następnie pokrój ciasto na paski o szerokości około 2 cm.
5. Rozgrzej olej w głębokim garnku lub rondlu.
6. Wsadź część ciasta do rozgrzanego oleju i smaż na złoty kolor z obu stron.
7. Wyjmij faworki z oleju i odkładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Wystudzone faworki posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!