Przepis na smaczne tofu 📖
Oto przepis na smaczne tofu:Składniki:
- 1 kostka tofu (około 400g)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 cm kawałek świeżego imbiru, posiekany
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie dla osób jedzących ryby)
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- Przyprawy według uznania (np. pieprz, chili, kolendra)
Instrukcje:
1. Tofu delikatnie odsącz z nadmiaru wody, owinąwszy w ręcznik papierowy i umieść na desce do krojenia.
2. Pokrój tofu w kostkę o równych rozmiarach.
3. W różnej misce wymieszaj sos sojowy, sos rybny (jeśli używasz), czosnek, imbir, cukier i wybrane przyprawy.
4. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
5. Dodaj tofu i smaż je z obu stron, aż stanie się lekko złociste (około 4-5 minut z każdej strony).
6. Zmniejsz ogień i wlej przygotowany sos do tofu.
7. Delikatnie wymieszaj, aby sos dokładnie pokrył całe tofu.
8. Gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
9. Wyłącz źródło ciepła i danie będzie gotowe do podania.
10. Możesz serwować smaczne tofu jako danie główne lub jako dodatek do innych potraw. Smacznego!