Przepis na faworki talerzu 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj do mieszanki jajka i ocet, następnie zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
3. Zawijając ciasto w folię spożywczą, odstaw na 30 minut, by odpoczęło.
4. Następnie rozwałkuj ciasto na bardzo cienką warstwę.
5. Pokrój ciasto na równomiernie szerokie paski o długości około 10 cm.
6. W każdy pasek zrób dwa nacięcia po środku, by powstał charakterystyczny "talerz" faworka.
7. Rozgrzej olej w głębokim garnku i wrzuć do niego przygotowane faworki.
8. Smaż faworki po kilka sztuk na raz, aż staną się złote i chrupiące.
9. Gdy faworki zrumienią się z obu stron, wyjmij je z oleju za pomocą szczypiec i odłóż na ręcznik papierowy, by nadmiar tłuszczu został wchłonięty.
10. Ostudź i posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

kebab na talerzu
krupnik niebo na talerzu
carbonara niebo na talerzu
a faworki
faworki na 1kg