Przepis na faworki z termomiksu 📖
Przepis na faworki z termomiksu:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki śmietanki
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, żółtka, masło, cukier puder, śmietankę, ocet i szczyptę soli.
2. Zagnieć ciasto aż będzie elastyczne i gładkie.
3. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj je na płaską powierzchnię na grubość około 1-2 mm.
4. Przygotuj równoległe paski z wyciętymi w nich pionowymi paskami (paseczki wyciętego ciasta nie powinny się odrywać).
5. Podzielciasto na kawałki o długości około 10-12 cm.
6. Podgrzej olej w głębokim rondlu do temperatury około 180°C.
7. Smaż faworki na rozgrzanym oleju, aż staną się złociste z obu stron.
8. Smaż wiórki w małych partiach, aby uniknąć przegrzewania się oleju.
9. Po usmażeniu, odsącz faworki na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Gdy faworki ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.
11. Faworki są gotowe do podania. Smacznego!