Przepis na filet z kurczaka z brzoskwiniami 📖

Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 brzoskwinie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. tymianek lub rozmaryn)

1. Filety z kurczaka dokładnie umyj i oczyść z ewentualnych kości lub tłuszczu. Następnie lekko posól i popieprz.

2. Brzoskwinie obierz ze skórki i pokrój na połówki, usuwając pestki.

3. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę, aż zacznie się lekko rumienić.

5. Dodaj filety kurczaka na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor, około 4-5 minut z każdej strony.

6. Po usmażeniu kurczaka dodaj brzoskwinie do patelni i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż brzoskwinie zmiękną, ale nie rozpadną się całkowicie.

7. Na koniec dodaj sos sojowy i świeże zioła, np. tymianek lub rozmaryn. Całość wymieszaj delikatnie i smaż jeszcze przez chwilę.

8. Filet z kurczaka z brzoskwiniami podawaj gorący na talerzach. Możesz go podać samodzielnie lub jako dodatek do ryżu lub sałatki.

Podobne przepisy

filet z kurczaka
filet z kurczaka w chipsach
filet z kurczaka dla cukrzyków
filet z kurczaka po tajsku
filet z kurczaka na patelni