Przepis na filet z kurczaka z brzoskwiniami 📖
Składniki:- 2 filety z kurczaka
- 2 brzoskwinie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. tymianek lub rozmaryn)
1. Filety z kurczaka dokładnie umyj i oczyść z ewentualnych kości lub tłuszczu. Następnie lekko posól i popieprz.
2. Brzoskwinie obierz ze skórki i pokrój na połówki, usuwając pestki.
3. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę, aż zacznie się lekko rumienić.
5. Dodaj filety kurczaka na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor, około 4-5 minut z każdej strony.
6. Po usmażeniu kurczaka dodaj brzoskwinie do patelni i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż brzoskwinie zmiękną, ale nie rozpadną się całkowicie.
7. Na koniec dodaj sos sojowy i świeże zioła, np. tymianek lub rozmaryn. Całość wymieszaj delikatnie i smaż jeszcze przez chwilę.
8. Filet z kurczaka z brzoskwiniami podawaj gorący na talerzach. Możesz go podać samodzielnie lub jako dodatek do ryżu lub sałatki.