Przepis na filet z kurczaka z ryżem i warzywami 📖

Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sos sojowy
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Filety z kurczaka umyj i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
2. W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody i dodaj ryż. Gotuj go według instrukcji na opakowaniu, aż będzie miękki i wchłonie całą wodę.
3. W międzyczasie oczyść i pokrój marchewki na cienkie plasterki, paprykę w paski, a cebulę w drobną kostkę. Posiekaj ząbek czosnku.
4. Rozgrzej łyżkę oleju na dużej patelni lub w woku. Dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor z każdej strony. Wyjmij go z patelni i odłóż na talerz.
5. Na tej samej patelni dodaj drugą łyżkę oleju i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż ją przez kilka minut, aż będzie miękka i lekko zrumieniona.
6. Dodaj marchewki i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Następnie dorzuć paprykę i czosnek i smaż jeszcze przez kilka minut, aż warzywa będą chrupiące.
7. Wrzuć na patelnię wcześniej usmażonego kurczaka i dodaj sos sojowy. Smaż wszystko razem przez kilka minut, delikatnie mieszając.
8. Gdy ryż i warzywa będą gotowe, przełóż je na talerze. Na wierzchu ułóż kurczaka z warzywami. Posól i popieprz według własnego smaku.

Smacznego!

Podobne przepisy

filet z kurczaka z ryżem
filet z kurczaka z warzywami
kurczaka z ryżem i warzywami
udka z kurczaka z ryżem i warzywami
filet z indyka z ryżem