Przepis na fileta z kurczaka w cieście 📖

Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- Sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ szklanki mąki
- Olej do smażenia

Instrukcje:
1. Filety z kurczaka oczyść z nadmiaru skóry i tłuszczu, a następnie delikatnie je rozbij za pomocą tłuczka do mięsa.
2. Posól i popieprz filety z obu stron.
3. W misce roztrzep jajko. Dodaj mleko, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto o konsystencji raczej gęstszej niż na naleśniki.
4. Rozgrzej olej w głębokim rondlu lub woku. Powinien być na tyle głęboki, aby filety mogły w nim pływać.
5. Każdy filet obtocz w przygotowanym cieście, tak aby był równomiernie pokryty.
6. Wrzuć delikatnie filety w rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor. Powinny być dobrze przysmażone, ale jednocześnie soczyste w środku. Możesz smażyć je partiami, jeśli potrzebujesz więcej miejsca.
7. Po usmażeniu, wyjmij filety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty.
8. Filety z kurczaka w cieście można podawać na gorąco jako przekąskę, dodatek do sałatek lub główne danie. Możesz również podać je z sosem czosnkowym, curry lub ketchupem.

Smacznego!

Podobne przepisy

fileta z kurczaka fit
kolacje z fileta kurczaka
fileta z kurczaka w curry
fileta z kurczaka dla dzieci
fileta z kurczaka dietetyczne