Przepis na fileta z ryby w piekarniku 📖
Przepis na filety z ryby w piekarniku:Składniki:
- Filety z ulubionej ryby (np. łososia, dorsza, mintaja)
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2. Przygotuj filety z ryby, usuń łuski i sprawdź, czy nie ma żadnych ości. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
3. Na rozgrzanej patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek. Przełóż filety na patelnię, skórą do dołu. Smaż je przez około 2-3 minuty, aż skóra stanie się chrupiąca i złota.
4. Przełóż filety na natłuszczoną blachę do pieczenia. Pokap filety sokiem z cytryny i skrop delikatnie oliwą z oliwek.
5. Włóż blachę do piekarnika i piecz rybę przez około 10-15 minut, w zależności od grubości filetów oraz preferowanego stopnia wypieczenia.
6. Po upływie czasu, wyjmij blachę z piekarnika i delikatnie przekrój jedno z filetów, aby sprawdzić, czy miąższ jest biały i wilgotny (jeśli jest różowy lub jasno różowy, można wrócić do piekarnika na krótki czas).
7. Gdy ryba jest gotowa, wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę, aby się przyrumienić. Podawaj natychmiast, udekorowaną świeżymi ziołami lub skrop wyciśniętym sokiem z cytryny.
Smacznego!