Przepis na fileta z ryby w piekarniku 📖

Przepis na filety z ryby w piekarniku:

Składniki:
- Filety z ulubionej ryby (np. łososia, dorsza, mintaja)
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek

Instrukcje:

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.

2. Przygotuj filety z ryby, usuń łuski i sprawdź, czy nie ma żadnych ości. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.

3. Na rozgrzanej patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek. Przełóż filety na patelnię, skórą do dołu. Smaż je przez około 2-3 minuty, aż skóra stanie się chrupiąca i złota.

4. Przełóż filety na natłuszczoną blachę do pieczenia. Pokap filety sokiem z cytryny i skrop delikatnie oliwą z oliwek.

5. Włóż blachę do piekarnika i piecz rybę przez około 10-15 minut, w zależności od grubości filetów oraz preferowanego stopnia wypieczenia.

6. Po upływie czasu, wyjmij blachę z piekarnika i delikatnie przekrój jedno z filetów, aby sprawdzić, czy miąższ jest biały i wilgotny (jeśli jest różowy lub jasno różowy, można wrócić do piekarnika na krótki czas).

7. Gdy ryba jest gotowa, wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę, aby się przyrumienić. Podawaj natychmiast, udekorowaną świeżymi ziołami lub skrop wyciśniętym sokiem z cytryny.

Smacznego!

Podobne przepisy

fileta z ryby z piekarnika
ryby zapiekane w piekarniku
filety z ryby w piekarniku
filet z ryby pieczony w piekarniku
fileta z indyka w piekarniku