Przepis na flaczki z boczniakow 📖
Składniki:- 1 kg boczniaków
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 200 g kiszonej kapusty
- ok. 200 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 1,5 litra bulionu warzywnego
Przygotowanie:
1. Boczniaki oczyścić i pokroić na plastry, cebulę drobno posiekać, marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę, papryki pokroić w paski.
2. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, czosnek, pietruszkę i seler.
3. Dodać boczki, pokrojone boczniaki i smażyć przez kilka minut, aż składniki się zrumienią.
4. Do garnka dodać marchewkę, papryki, kapustę kiszoną, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
5. Całość przemieszać i dusić przez kilka minut.
6. Następnie dodać bulion warzywny i gotować na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
7. Flaczki podawać gorące, najlepiej z dodatkiem świeżego, chrupiącego chleba. Smacznego!