Przepis na zupę z boczniaków 📖
Składniki:- 500 g boczniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku
Przygotowanie:
1. Boczniaki dokładnie oczyść, usuwając ewentualne zanieczyszczenia i pokrój w plasterki.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
3. W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj pokrojone boczniaki oraz tymianek i smaż przez około 5 minut, aż grzyby zmiękną i puścią sok.
5. Wlej bulion warzywny i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż boczniaki będą miękkie.
6. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem.
7. Wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj.
8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
9. Zupa z boczniaków jest gotowa do podania. Można ją udekorować odrobiną śmietany lub posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!