Przepis na flaki z boczniaków i żołądków 📖
Przepis na flaki z boczniaków i żołądków:Składniki:
- 500g boczniaków
- 500g żołądków wołowych
- 2 cebule, posiekane
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Instrukcje:
1. Boczniaki dokładnie oczyść i pokrój na plastry. Żołądki również oczyść i pokrój na kawałki.
2. W dużym garnku, na średnim ogniu, rozgrzej olej roślinny. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smażąc je aż będą miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj boczniaki do garnka i smaż przez kilka minut, aż będą delikatnie zrumienione.
4. Następnie dodaj żołądki do garnka i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion warzywny, sól, pieprz, majeranek i liść laurowy. Dokładnie wymieszaj.
6. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż żołądki będą miękkie i dobrze ugotowane.
7. Przed podaniem, posyp flaki posiekaną natką pietruszki.
8. Serwuj gorące flaki z boczniaków i żołądków z ulubionym pieczywem.
Smacznego!