Przepis na flaczki z opieniek 📖

Składniki:
- 500 g opieniek
- 1 kg wołowiny (np. żołądki, kawałki mięsa)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Opieńki dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze kawałki.
2. Wołowinę umyj, wstaw do garnka z zimną wodą i gotuj przez około 30 minut.
3. Podsmaż cebulę na oleju, aż się zeszkli. Dodaj posiekane marchewki, pietruszkę, por i czosnek. Smaż całość jeszcze przez kilka minut.
4. Do garnka z mięsem dodaj podsmażone warzywa oraz opieńki.
5. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek i tymianek. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
6. Pod koniec gotowania dodaj ocet winny i natkę pietruszki.
7. Podawaj gorące flaczki z opieniek z ulubionymi dodatkami, np. chlebem czosnkowym. Smacznego!

Podobne przepisy

uszka z opieniek
flaczki z naleśników
flaczki po niemiecku
flaczki na ostro
flaczki po rzymsku