Przepis na uszka z opieniek 📖
Przepis na uszka z pieczarkami:Składniki:
- 1 opakowanie uszek (lub można przygotować je samodzielnie)
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: świeża natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
1. Jeśli korzystamy z gotowych uszek, zgodnie z instrukcją na opakowaniu ugotować uszka w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić. Jeśli przygotowujemy je samodzielnie, ciasto należy zagnieść, wałkować na cienkie placki, wykrawać nieduże okręgi i nadziewać farszem.
2. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
3. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
4. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, przesmażyć aż do zeszklenia.
5. Wrzucić na patelnię pokrojone pieczarki i smażyć, aż zostaną delikatnie zrumienione. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Gotowymi uszkami napełnić farszem z pieczarkami (należy umieścić odrobinę farszu na środku każdego uszka, skleić je i dokładnie zlepić brzegi).
7. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić uszka. Gotować przez około 5-7 minut, aż uszka wypłyną na powierzchnię.
8. Gotowe uszka wyjąć łyżką cedzakową, odcedzić i podawać na talerzu.
9. Opcjonalnie posypać uszka świeżo posiekaną natką pietruszki przed podaniem.
Smacznego!