Przepis na gęstą grochówkę 📖
Składniki:- 250 g grochu łuskanego
- 2-3 marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Groch dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
2. Marchewki, cebulę i ziemniaki obieramy i pokrajamy w kostkę.
3. W dużym garnku zagotowujemy około 2 litry wody.
4. Dodajemy do wrzącej wody groch, cebulę, marchewki, ziemniaki, kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie.
5. Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5-2 godzin, aż groch będzie miękki i rozpadający się.
6. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz do smaku.
7. Gotową grochówkę można podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!