Przepis na gnocchi z brokułami 📖
Składniki:- 500 g ziemniaków
- 1 mały brokuł (ok. 300 g)
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- parmezan do posypania
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź je i przeciśnij przez tarkę lub praskę.
2. Brokuła podziel na małe różyczki. Gotuj je w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż staną się miękkie. Odcedź.
3. W dużym naczyniu połącz puree ziemniaczane z jajkami i przesiej mąkę. Dopraw solą i pieprzem, następnie zagniataj całość ręką, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Z ciasta odrywaj małe porcje i formuj z nich niewielkie kulki. W razie potrzeby posypuj mąką, aby uniknąć przyklejania się do rąk.
5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć gnocchi do gotującej się wody i gotuj przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyłóż je łyżką cedzakową i odstaw na bok.
6. W rondlu rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie i nabierze złocistego koloru.
7. Dodaj ugotowany brokuł i smaż jeszcze przez kilka minut, aż warzywa się połączą.
8. Dodaj gotowe gnocchi do sosu i delikatnie wymieszaj. Podgrzewaj przez chwilę, aż wszystkie składniki się przegrzeją.
9. Podawaj na talerzach, posypane startym parmezanem.
Smacznego!