Przepis na gnocchi z rukola 📖

Składniki:

- 500g ziemniaków
- 150g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50g startego parmezanu
- 2 garście świeżej rukoli
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy je i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Schłodzone ziemniaki obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
3. Dodajemy jajko, mąkę, starty parmezan, sól i pieprz do ziemniaków. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto gnocchi.
4. Na stolnicy podsypujemy mąką i formujemy z ciasta długie wałki o grubości 2-3 cm.
5. Kawałki wałków o długości około 2 cm kroimy nożem, tworząc małe kawałeczki gnocchi.
6. Gotujemy lekko osoloną wodę w garnku i wrzucamy do niej gnocchi. Gotujemy je przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię wody.
7. Gnocchi odcedzamy, a następnie przekładamy na talerze.
8. Rukolę myjemy i siekamy na drobne kawałki. Posypujemy nią gnocchi.
9. Całość polewamy delikatnie oliwą z oliwek i posypujemy parmezanem.
10. Gnocchi z rukolą można podawać od razu, pamiętając, aby jeść je jeszcze ciepłe. Smacznego!

Podobne przepisy

makaron z rukolą
tofu rukola
jajka z rukola
tosty z rukola
omlet z rukolą