Przepis na gnocchi z sosem serowym 📖
Składniki:- 500 g ziemniaków
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 100 g startego sera np. Parmezan
- 100 g sera pleśniowego (np. Gorgonzola)
- 200 ml śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Zostaw do ostygnięcia.
2. Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem, tak aby powstała gładka masa.
3. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do ziemniaków. Wyrób ciasto, ale niezbyt długo, aby gnocchi nie było twarde. Podziel ciasto na kilka części.
4. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj jedną porcję ciasta na wałek, o grubości około 1 cm. Następnie pokrój na kawałki o długości około 2 cm.
5. Powtarzaj czynność z kolejnymi porcjami ciasta.
6. Gnocchi gotuj w osolonej wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez około 1-2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw na bok.
7. Przygotuj sos serowy. W rondlu rozgrzej śmietanę, dodaj starty ser parmezan i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Całość mieszaj, aż sery się rozpuszczą i sos będzie gładki.
8. Do sosu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość jeszcze chwilę podgrzewaj, aby smaki się połączyły.
9. Gotowe gnocchi przełóż do głębokiego talerza lub miski. Polewaj je przygotowanym sosem serowym. Posyp natką pietruszki i podawaj od razu.
Życzę smacznego!