Przepis na gofry bezglutenowe 📖
Oto przepis na gofry bezglutenowe:Składniki:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki roztopionego masła
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąki ryżową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W osobnej misce ubij jajka, a następnie dodaj mleko i roztopione masło.
3. Składniki mokre wlej stopniowo do suchej mieszanki, cały czas mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie natłuść ją odrobiną masła.
5. Nałóż porcję ciasta na środek gofrownicy i zamknij ją. Piecz gofry przez około 3-5 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
6. Przełóż gotowe gofry na talerz i podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem, owocami lub ulubionym syropem.
Smacznego!