Przepis na gofry dezal 📖
Przepis na gofry dezal:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
1. W jednym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugim naczyniu ubij jajka, a następnie dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę składników do mokrych, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
4. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie posmaruj jej powierzchnię odrobiną oleju.
5. Wylej porcję ciasta do gofrownicy (ilość zależy od jej wielkości) i zamknij ją. Pamiętaj, aby nie przesadzać z ilością ciasta, gdyż gofry będą się rozrastać.
6. Piecz gofry zgodnie z zaleceniami producenta gofrownicy, aż staną się złocisto-brązowe i puszyste.
7. Gotowe gofry wyjmij delikatnie na talerz i pozwól im chwilę ostygnąć. Możesz je podać na ciepło, posypane cukrem pudrem, polewą czekoladową, ulubionymi owocami czy bitą śmietaną.
Smacznego!