Przepis na gofry francuskie 📖
Przepis na gofry francuskie:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 50 g masła, rozpuszczonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Instrukcje:
1. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce ubij jajka razem z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
3. Powoli dodawaj suchą mieszankę składników do mokrych, cały czas mieszając rózgą.
4. Mieszaj tylko do momentu, aż składniki dokładnie się połączą. Nie mieszaj zbyt długo, aby uniknąć nadmiernego rozwinięcia glutenu.
5. Pozostaw ciasto na około 15-20 minut, aby składniki się dobrze połączyły.
6. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie wysmaruj jej powierzchnię masłem, aby uniknąć przywierania.
7. Na rozgrzaną gofrownicę nałóż odpowiednią ilość ciasta (zazwyczaj 2-3 łyżki na jedno gofrze) i zegnij pokrywę.
8. Piecz przez około 4-6 minut, aż gofry nabiorą złotego koloru.
9. Ostrożnie wyjmij gotowe gofry z gofrownicy, używając drewnianej łyżki lub widelca.
10. Powtarzaj proces z pozostałym ciastem.
11. Podawaj gofry francuskie na gorąco, posypane ulubionymi dodatkami, takimi jak cukier puder, syrop klonowy czy owoce.
Smacznego!