Przepis na gofry jak dawniej 📖

Przepis na gofry jak dawniej:

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki roztopionego masła

Wykonanie:
1. W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W osobnej misce ubij jajka, następnie dodaj mleko i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj.
3. Wlej mokre składniki do miski z suchymi składnikami. Delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników. Nie przejmuj się, jeśli wciąż będą grudki – one znikną podczas smażenia.
4. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie ją posmaruj masłem lub olejem, aby zapobiec przywieraniu ciasta.
5. Wlej porcję ciasta na środek gofrownicy (w ilości zależnej od wielkości gofrownicy) i delikatnie rozprowadź je za pomocą łopatki.
6. Zamknij gofrownicę i smaż gofry przez około 3-4 minuty, aż będą złote i chrupiące.
7. Wyjmij gotowe gofry z gofrownicy i odłóż na talerz. Powtórz czynności dla reszty ciasta.
8. Podawaj ciepłe gofry ze świeżymi owocami, bitą śmietaną czy syropem klonowym. Smacznego!

Podobne przepisy

pączki jak dawniej
lody jak dawniej
jabłecznik jak dawniej
sernik jak dawniej
tort jak dawniej