Przepis na pączki jak dawniej 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g drożdży
- 100 g cukru
- 6 żółtek
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- Skórka starta z 1 cytryny
- Olej do smażenia
- Dżem, lukier i cukier puder do nadziewania i posypywania

Przygotowanie:
1. W dużej misce rozpuść drożdże w letnim mleku i dodaj 1 łyżkę cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować.
2. Do miski dodaj mąkę przesianą przez sitko oraz pozostały cukier, żółtka, spirytus, sodę oczyszczoną, sól i skórkę cytrynową. Zagnieć ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
3. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm. Wytnij z niego kółka o średnicy około 6 cm.
4. Gotowe pączki odstaw na blachę wyłożoną pergaminem i pozostaw na kolejne 30 minut, aby ponownie wyrosły.
5. Na głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Delikatnie wrzuć pączki do gorącego oleju i smaż z obu stron, aż staną się złote. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu się wchłonął.
6. Po ostudzeniu pączki można nadziać ulubionym dżemem za pomocą wyciskacza lub serwowane mogą być z lukrem i posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

tort jak dawniej
lody jak dawniej
gofry jak dawniej
sernik jak dawniej
jabłecznik jak dawniej