Przepis na gofry które zawsze się udają 📖
Składniki:- 280g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 500ml mleka
- 4 łyżki oleju roślinnego (np. słonecznikowego lub rzepakowego)
- ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. W jednej dużej misce wymieszaj suchą mieszankę: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W drugiej misce ubij jajka, a następnie dodaj mleko i olej roślinny. Jeśli chcesz, możesz dodać również ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy dla dodatkowego smaku.
3. Powoli wlej mokre składniki do misy z suchymi składnikami, ciągle mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką elektryczną. Staraj się nie mieszać zbyt intensywnie, aby uniknąć powstania grudek.
4. Kiedy wszystkie składniki będą dobrze połączone, zostaw ciasto na około 10 minut, aby składniki dobrze się połączyły.
5. Podgrzej gofrownicę i posmaruj ją odrobiną oleju, aby zapobiec przywieraniu gofrów.
6. Wylej niewielką ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę, starając się równomiernie rozłożyć. Zamknij gofrownicę i piecz przez około 3-4 minuty, aż gofry staną się złociste i chrupiące.
7. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
Możesz serwować gofry gorące, posypane cukrem pudrem, syropem klonowym, owocami lub bitą śmietaną. Smacznego!