Przepis na nalesniki ktore zawsze sie udaja 📖

Oto przepis na nalesniki, które zawsze wychodzą smaczne i z powodzeniem:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. W drugiej misce rozbij jajka i ubij je widelcem.
3. Dodaj ubite jajka do suchej masy z mąką i wymieszaj dokładnie.
4. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż otrzymasz jednolite, gładkie ciasto bez grudek.
5. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
6. W międzyczasie rozgrzej patelnię o średnicy około 24 cm i wysmaruj ją cienką warstwą oleju.
7. Gdy patelnia będzie dobrze nagrzana, nałóż na nią łyżkę ciasta i rozprowadź je po całej powierzchni patelni, obracając ją, aby uzyskać równomierną warstwę.
8. Smaż nalesniki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty lub aż spód nabierze złocistego koloru.
9. Delikatnie odwróć nalesnik za pomocą łopatki lub widelca i smaż drugą stronę przez kolejne 1-2 minuty.
10. Przełóż usmażone nalesniki na talerz i kontynuuj smażenie reszty ciasta, dodając olej na patelnię, gdy jest to potrzebne.
11. Naleśniki podawaj na ciepło, z ulubionym nadzieniem, takim jak dżem, ser, owoce, bita śmietana, cukier puder, lub takie, jakie lubisz najbardziej.

Smacznego!

Podobne przepisy

gofry które zawsze się udają
pyszne pączki które zawsze się udają
naleśniki które zawsze wychodzą
pączki które zawsze się uda
pączki które zawsze wychodzą