Przepis na nalesniki ktore zawsze sie udaja 📖
Oto przepis na nalesniki, które zawsze wychodzą smaczne i z powodzeniem:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. W drugiej misce rozbij jajka i ubij je widelcem.
3. Dodaj ubite jajka do suchej masy z mąką i wymieszaj dokładnie.
4. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż otrzymasz jednolite, gładkie ciasto bez grudek.
5. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
6. W międzyczasie rozgrzej patelnię o średnicy około 24 cm i wysmaruj ją cienką warstwą oleju.
7. Gdy patelnia będzie dobrze nagrzana, nałóż na nią łyżkę ciasta i rozprowadź je po całej powierzchni patelni, obracając ją, aby uzyskać równomierną warstwę.
8. Smaż nalesniki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty lub aż spód nabierze złocistego koloru.
9. Delikatnie odwróć nalesnik za pomocą łopatki lub widelca i smaż drugą stronę przez kolejne 1-2 minuty.
10. Przełóż usmażone nalesniki na talerz i kontynuuj smażenie reszty ciasta, dodając olej na patelnię, gdy jest to potrzebne.
11. Naleśniki podawaj na ciepło, z ulubionym nadzieniem, takim jak dżem, ser, owoce, bita śmietana, cukier puder, lub takie, jakie lubisz najbardziej.
Smacznego!