Przepis na gofry lekkie i chrupiące 📖
Oto przepis na gofry lekkie i chrupiące:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W osobnej misce ubij jajka, mleko i olej.
3. Wlej mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aby utworzyć gładkie ciasto. Upewnij się, że nie ma grudek.
4. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją cienką warstwą oleju lub użyj sprayu do smarowania.
5. Napełnij gofrownicę ciastem, ale nie zbyt dużą ilością – wystarczy, aby pokryć dolną część gofrownicy.
6. Zamknij gofrownicę i piecz gofry przez około 3-4 minuty, aż staną się złociste i chrupiące.
7. Wyjmij gofry z gofrownicy i podawaj je od razu, najlepiej z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, bita śmietana lub syrop klonowy.
Smacznego!