Przepis na gofry nie chrupiące 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj suchą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W innym naczyniu roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, olej roślinny i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj składniki.
3. Stopniowo dodaj mokre składniki do suchych, stale mieszając, aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.
4. Odstaw ciasto na około 10-15 minut, aby odpoczęło.
5. Podgrzej gofrownicę i posmaruj ją cienką warstwą oleju lub masła.
6. Na rozgrzaną gofrownicę wlej odpowiednią ilość ciasta (zależy od wielkości gofrów w gofrownicy) i zamknij ją.
7. Piecz gofry przez około 3-5 minut, aż będą miękkie i delikatne w dotyku.
8. Wyjmij gotowe gofry z gofrownicy i powtórz proces aż zużyjesz całe ciasto.

Podawaj gofry na ciepło, możesz je posypać cukrem pudrem, pokroić na kawałki i polać syropem klonowym, owocami lub bitą śmietaną. Smacznego!

Podobne przepisy

chrupiące gofry
chrupiące gofry fit
gofry chrupiące
chrupiące gofry mpm
gofry puszyste i chrupiące