Przepis na lekkie gofry 📖

Oto przepis na lekkie gofry:

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 300ml mleka
- 50g masła, roztopionego

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W innym naczyniu roztrzep jajka, dodaj mleko i roztopione masło. Dobrze wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mokre składniki do mieszanki suchych składników. Delikatnie mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Nie mieszaj zbyt energicznie, aby uniknąć nadmiernego rozwinięcia glutenu.
4. Pozostaw ciasto do odpoczynku przez około 10-15 minut.
5. Włącz gofrownicę i rozgrzej ją zgodnie z instrukcją producenta.
6. Na rozgrzaną gofrownicę wlej porcję ciasta, starając się równomiernie go rozprowadzić. Zamknij pokrywkę i piecz gofry przez około 4-5 minut, aż staną się rumiane i chrupiące.
7. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
8. Podawaj lekkie gofry na gorąco, dodając ulubione dodatki, takie jak świeże owoce, bita śmietana, syrop klonowy lub cukier puder.

Smacznego!

Podobne przepisy

gofry lekkie i chrupiące
lekkie chrupiące gofry
lekkie obiady
nalesniki lekkie
lekkie gołąbki