Przepis na gofry po rosyjsku 📖
Przepis na gofry po rosyjsku:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W innym naczyniu roztrzep jajka. Dodaj mleko, olej roślinny i wanilię. Dokładnie wymieszaj.
3. Powoli wlej mieszankę mokrą do mieszanki suchych składników. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą, ale nie za długo.
4. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją niewielką ilością oleju.
5. Na rozgrzaną gofrownicę wlej około 1/2 szklanki ciasta. Zamknij gofrownicę i piecz gofry przez około 3-4 minuty, aż staną się złote i chrupiące.
6. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
7. Podawaj ciepłe gofry np. z bitą śmietaną, owocami lub syropem klonowym.
Smacznego!