Przepis na gofry ryżowe 📖

Przepis na gofry ryżowe:

Składniki:
- 200g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200ml mleka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. W jednym naczyniu wymieszaj mąkę ryżową i proszek do pieczenia.
2. Oddzielnie w drugim naczyniu ubij jajka.
3. Dodaj mleko, olej roślinny, cukier i sól do jajek. Dobrze wymieszaj składniki.
4. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki ryżowej i proszku do jajek. Dokładnie wymieszaj, aby powstała gładka masa bez grudek.
5. Rozgrzej gofrownicę i nałóż na nią porcję ciasta.
6. Piecz gofry, aż staną się złociste i chrupiące.
7. Powtarzaj czynność aż zużyjesz całe ciasto.

Podawaj ciepłe gofry ryżowe posypane ulubionym dodatkiem, na przykład cukrem pudrem, syropem klonowym, świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Smacznego!

Podobne przepisy

kulki ryzowe
wafelki ryżowe
placki ryżowe
pączki ryżowe
zapiekanki ryzowe