Przepis na placki ryżowe 📖
Oto przepis na placki ryżowe:Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu połącz ugotowany ryż, jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
2. Dodaj sól i pieprz do smaku. Możesz również dodać ulubione przyprawy lub zioła, jeśli chcesz dodać dodatkowy smak.
3. Na rozgrzanej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego.
4. Nałóż łyżkę masy ryżowej na patelnię i delikatnie rozprowadź, aby uzyskać placki o grubości około 1 cm.
5. Smaż placki na średnim ogniu, aż będą złociste z obu stron.
6. Po usmażeniu przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Powtarzaj proces smażenia, aż zużyjesz całą masę ryżową.
8. Podawaj placki ryżowe ciepłe, np. z sosem jogurtowym, kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem do dipowania.
Smacznego!