Przepis na gofry w gramach 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 10 g proszku do pieczenia
- 3 g soli
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 60 ml oleju roślinnego
- ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce rozkłóć jajka, dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj składniki.
3. Stopniowo wlewaj mieszankę jajeczno-mleczną do miski z suchymi składnikami, cały czas mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją delikatnie olejem.
5. Na rozgrzaną gofrownicę wlej porcję ciasta (w zależności od rozmiaru gofrownicy).
6. Zacznij piec gofry zgodnie z instrukcjami producenta gofrownicy, aż staną się złociste i chrupiące.
7. Powtórz kroki 5-6 dla pozostałego ciasta.
8. Podawaj gofry gorące, np. z bitą śmietaną, sosem czekoladowym, owocami lub cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki w gramach
gofry y pl
gofry tvn
2 gofry fit
gofry e8