Przepis na gofry z liege 📖
Przepis na gofry z Liege:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250g miękkiego masła
- 250g drobnego cukru kryształu
- 20g świeżych drożdży
- 4 jajka
- 150ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 200g kawałków czekolady (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku i dodaj łyżeczkę cukru. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier kryształ i ekstrakt z wanilii. Dodaj rozpuszczone drożdże, masło i jajka. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
3. Przenieś ciasto na stolnicę i kontynuuj wyrabianie przez około 10-15 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.
4. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, dodaj kawałki czekolady i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie je rozprowadzić.
6. Rozgrzej gofrownicę i natłuść jej delikatnie smarem.
7. Podziel ciasto na mniejsze kawałki (ok. 80g) i uformuj z nich kulki.
8. Umieść jedną kulę ciasta w gorącej gofrownicy i delikatnie uciskając przykryj, aby rozprowadzić ją równomiernie. Piecz gofry przez około 3-4 minuty, aż staną się złociste i chrupiące.
9. Powtarzaj ten proces dla pozostałego ciasta.
10. Gofry podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem. Możesz je również polać czekoladą lub dowolnymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!