Przepis na gołąbki 📖

Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 300g mięsa mielonego (wołowina i wieprzowina w proporcjach 1:1)
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 szklanka ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:
1. Kapustę umyj i sparz wrzątkiem, następnie ostrożnie wytnij głąb.
2. Rozdziel liście kapusty, wsadź je do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotuj przez 5-7 minut, aż zmiękną.
3. W międzyczasie w innym garnku ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i podsmażaj, aż stanie się szklistainna.
5. Następnie dodaj mięso mielone i czosnek, dokładnie wymieszaj i smaż aż mięso się zrumieni.
6. Do mięsa dodaj ugotowany ryż, jajka, bułkę tartą, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
7. Na dużym liściu kapusty połóż porcję farszu, zawiń go w środek liścia, następnie zroluj, jak naleśnik.
8. Powtarzaj ten proces z pozostałymi liśćmi.
9. Na dnie dużego garnka ułóż kilka liści kapusty, a na nich ułóż gołąbki z farszem do dołu.
10. Dodaj liście laurowe, zalewaj bulionem warzywnym.
11. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż kapusta będzie miękka.
12. Podawaj gołąbki z sosem pomidorowym lub śmietaną. Dobrym dodatkiem jest również puree ziemniaczane. Smacznego!

Podobne przepisy

n gołąbki
a gołąbki
gołąbki nietradycyjne
gołąbki naleśnikowe
mieszane gołąbki