Przepis na gołąbki naleśnikowe 📖
Składniki:- 1 średni kapusta
- 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- 1 duża cebula
- 1 szklanka ryżu
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę sparzyć wrzątkiem, a następnie ostudzić i odciąć głąb.
2. Liście kapusty wrzucić na 2 minuty do osolonej wrzącej wody, a następnie odcedzić.
3. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
4. W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć cebulę do momentu, aż zmięknie.
5. Dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż będzie dobrze podsmażone.
6. Do mięsa dodać ugotowany wcześniej ryż. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
7. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
8. Na stół położyć kawałek liścia kapusty, na którym umieścić łyżkę farszu mięsnego. Zwinąć gołąbki.
9. Ułożyć gołąbki w garnku do gotowania na parze.
10. W osobnym naczyniu wymieszać koncentrat pomidorowy z bulionem warzywnym. Następnie wlać sos do garnka.
11. Gotować gołąbki na parze przez około 40 minut.
12. Podawać na talerzu, skropione sosem z garnka. Smacznego!