Przepis na gołąbki francuskie 📖

Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 8 liści kapusty włoskiej
- 1 puszka krojonych pomidorów w sosie pomidorowym
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż zmięknie.
2. W misce wymieszaj mięso mielone, podsmażoną cebulę, ugotowany ryż, jajko, sól, pieprz i suszone oregano.
3. Na środku każdego liścia kapusty połóż porcję farszu mięsnego.
4. Zawiń liście w gołąbki, starając się je szczelnie złożyć.
5. W dużym garnku zagotuj bulion warzywny.
6. Dodaj krojone pomidory wraz z sosem, koncentrat pomidorowy i cukier. Zamieszaj.
7. Ułóż gołąbki w garnku z sosem pomidorowym.
8. Gotuj na średnim ogniu przez około 1,5 godziny, aż gołąbki będą miękkie i dobrze przegotowane.
9. Podawaj gołąbki francuskie gorące, polane sosem pomidorowym. Można podać je jako danie główne lub jako dodatek do ziemniaków lub kaszy. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasteczka francuskie
francuskie bagietki
naleśniki francuskie
gofry francuskie
fit tosty francuskie