Przepis na gołąbki mrożenie 📖
Przepis na gołąbki do zamrożenia:Składniki:
- 12 dużych liści kapusty włoskiej
- 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego mieszanka)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1/2 szklanki ryżu, ugotowanego
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Zagotowaną wodą zalej liście kapusty, chwilę gotuj, a następnie przelej do zimnej wody.
3. W misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, ugotowany ryż, jajko, koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, oregano, paprykę w proszku, sól i pieprz.
4. Z każdego liścia kapusty odetnij twardą żyłkę u podstawy liścia.
5. Na każdym liściu rozłóż łyżkę farszu mięsnego. Zawiń jak na rulonik, zaczynając od podstawy, zamykając boki, aż do zakończenia liścia. Powtarzaj aż do zakończenia składników.
6. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
7. Zalej gołąbki bulionem warzywnym (lub wodą).
8. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny, do momentu gdy kapusta będzie miękka.
9. Ostudź i umieść w pojemnikach do zamrażarki.
10. Przygotowane gołąbki można zamrozić na okres do 3 miesięcy.
Aby podać gotowe gołąbki:
1. Wyjmij pożądaną ilość gołąbków z zamrażarki i rozmroź w lodówce przez noc.
2. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż gołąbki na złoty kolor z każdej strony.
3. Podawaj na ciepło, polane sosem pomidorowym lub śmietanowym, z dodatkiem ziemniaków lub kaszy. Smacznego!