Przepis na gołąbki na obiad 📖
Przepis na gołąbki:Składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 300g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego, drobiowego lub mieszanki)
- 1 mała cebula
- 1 szklanka ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500ml wywaru warzywnego lub bulionu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
1. Główkę kapusty sparzyć wrzątkiem, a następnie oddzielić liście. Liście schlodzić w zimnej wodzie.
2. W garnku zagotować wodę z solą i wrzucić liście kapusty, gotować około 5 minut. Następnie odcedzić.
3. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć posiekaną cebulę do momentu, aż będzie miękka i szklista.
4. Ryż ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić.
5. W misce wymieszać mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajka, ugotowany ryż, bułkę tartą, sól i pieprz.
6. Na każdy liść kapusty nałożyć porcję farszu i zwinąć w gołąbka.
7. Na dnie dużego garnka rozprowadzić koncentrat pomidorowy, ułożyć gołąbki, a następnie zalać wywarem warzywnym lub bulionem.
8. Dodać liście laurowe i paprykę. Przykryć i gotować na małym ogniu około 1,5-2 godzin, aż mięso będzie miękkie.
9. Gołąbki podawać z sosem ze soku z gotowania i ulubionymi dodatkami, jak np. ziemniaki czy śmietana.
Smacznego!