Przepis na gołąbki po francusku 📖
Składniki:- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 500 g mięsa mielonego (może być wieprzowe, wołowe lub mieszane)
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżka sosu pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Kapustę włoską sparzyć wrzątkiem, a następnie oddzielić liście od główki. Odkroić twarde nerwy ze środka liści.
2. Wrzucić liście kapusty na wrzątek z solą i gotować przez kilka minut, aż będą miękkie. Następnie odsączyć.
3. W misce wymieszać mięso mielone, ryż, posiekaną cebulę, czosnek, jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
4. Na każdy liść kapusty położyć porcję farszu i zawinąć gołąbek.
5. W rondlu rozgrzać masło i olej, a następnie obsmażyć gołąbki z obu stron, aż lekko się zarumienią.
6. Dodać do rondla bulion warzywny lub mięsny oraz sos pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem.
7. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż gołąbki będą miękkie.
8. Podawać gołąbki na talerzu z sosem z rondla.
Smacznego!