Przepis na gołąbki po grecku 📖
Składniki:- 1 kapusta głowiasta
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowe lub mięso mielone mieszane)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 szklanka ryżu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
Przygotowanie:
1. Kapustę głowiastą sparzamy wrzątkiem, odrywamy liście i usuwamy twarde części u nasady.
2. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy liście kapusty na kilka minut, aż staną się miękkie. Następnie odkładamy je na bok.
3. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek.
4. Dodajemy mięso mielone, solimy, pieprzymy i smażymy, aż będzie dobrze podsmażone.
5. Następnie dodajemy ugotowany ryż oraz roztrzepane jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
6. Na koniec przygotowujemy sos: w garnku należy umieścić przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy oraz bulion warzywny. Całość gotujemy przez kilka minut.
7. Na dno naczynia do zapiekania układamy kilka liści kapusty. Następnie na każdym liściu rozprowadzamy porcję farszu mięsnego i zwijamy go w gołąbka.
8. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu do zapiekania, a na wierzch wylewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy.
9. Naczynie z gołąbkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45-60 minut, aż kapusta i farsz będą miękkie i dobrze dopieczone.
10. Podajemy gołąbki po grecku na ciepło, możemy polać je sosem pomidorowym z pieczenia oraz podać np. z ziemniakami lub sałatką. Smacznego!