Przepis na dorsza po grecku 📖
Dorsz po grecku to pyszne i zdrowe danie. Oto przepis:Składniki:
- 4 filety dorady
- 2 średnie pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cytryna
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
1. Pokrój pomidory w kostkę, cebulę i paprykę w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Podsmażaj przez kilka minut, aż cebula będzie miękka i lekko zeszklona.
3. Dodaj paprykę i seler naciowy, smaż przez kolejne kilka minut.
4. Następnie dodaj pomidory, bulion warzywny i przyprawy (oregano, tymianek, bazylię). Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
5. Dopraw sos solą i pieprzem według własnego smaku.
6. Filety dorady opłucz i osusz. Skrop je sokiem z cytryny i posól z obu stron.
7. W rondlu zagrzeb trochę oliwy. Smaż filety na złoty kolor po około 3-4 minuty z każdej strony.
8. Na talerzu ułóż gorący sos grecki, a na nim kawałki smażonego dorsza.
9. Dorsz po grecku najlepiej smakuje podany z pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego!