Przepis na gołąbki po poznańsku 📖

Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 500 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowym)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- bulion warzywny (opcjonalnie)
- śmietana do podania

1. Na początku gotujemy dużą główkę kapusty w osolonej wodzie, aż liście staną się miękkie i łatwe do odklejenia. Odkładamy do ostygnięcia.

2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. W dużej misce łączymy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

3. Odklejamy liście kapusty, usuwając twardy nerw. Na środku każdego liścia kładziemy odrobinę farszu, składamy boki do środka i zwijamy w gołąbki.

4. Na dnie dużej, szerokiej patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem oleju. Układamy gołąbki blisko siebie na patelni i smażymy na średnim ogniu z każdej strony, aż lekko się zrumienią.

5. Gdy gołąbki są zarumienione, zalewamy je bulionem warzywnym lub wodą, tak aby ich nieco przykryło. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy gołąbki przez około 45-60 minut, aż mięso będzie miękkie.

6. Gotowe gołąbki podajemy z sosem, skrobią z kapusty i ziemniakami, polane śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

n gołąbki
gołąbki
a gołąbki
gołąbki nietradycyjne
gołąbki naleśnikowe