Przepis na gołąbki przekładane kapustą 📖

Składniki:
- 8 dużych liści białej kapusty
- 500g mięsa mielonego (wołowina i wieprzowina)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 jajko
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 puszka passaty pomidorowej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć liście kapusty do gotującej się wody na kilka minut, aż zmiękną. Odcedź i ostudź.

2. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko i ugotowany ryż. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.

3. Na każdym liściu kapusty umieść porcję farszu mięsnego. Zacznij składać liście, tak aby farsz był środku. Następnie zwijaj, aby powstały gołąbki. Jeżeli liście są za duże, możesz je przeciąć na pół.

4. W dużym garnku rozgrzej olej i obsmaż gołąbki z obu stron, aż się lekko zrumienią.

5. Do garnka dodaj passatę pomidorową, cukier i ocet winny. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie zamieszaj. Gołąbki powinny być przykryte sosem pomidorowym.

6. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj gołąbki na małym ogniu przez około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając delikatnie.

7. Podawaj gołąbki ciepłe, polewane sosem pomidorowym. Tradycyjnie podaje się je z ziemniakami lub chlebem. Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki kapusta pekińska
gołąbki z kapustą w środku
a'la gołąbki z kapustą pekińską
gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
oszukane gołąbki z kapustą pekińską