Przepis na golabki swiateczne 📖
Przepis na gołąbki świąteczne:Składniki:
- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego i wołowego (proporcje do wyboru)
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 szklanka ryżu, ugotowanego
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Główkę kapusty włoskiej sparzamy wrzątkiem, a następnie odkładamy do ostygnięcia.
2. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W misce mieszamy mięso mielone, posiekaną cebulę, jajka, ugotowany ryż, masło, bułkę tartą, suszoną natkę pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wszystko razem wyrabiamy.
3. Główkę kapusty delikatnie rwiemy na listki i zdejmujemy grubsze nerwy.
4. Na środek każdego listka kapusty wkładamy porcję farszu i starannie zawijamy gołąbki.
5. Na dnie dużego garnka układamy warstwę listków kapusty, a na niej poukładane gołąbki.
6. W osobnym naczyniu mieszamy wodę, olej roślinny, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Powstałym sosem zalewamy gołąbki.
7. Gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka, a farsz dobrze przegotowany.
8. Podajemy gołąbki z sosem, np. z ziemniakami lub puree ziemniaczanym.
Smacznego!