Przepis na gołąbki w papryce 📖
Składniki:- 8 dużych papryk
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 szklanka ryżu
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
1. Papryki dokładnie umyj, odetnij wierzch i wydrąż nasionka.
2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i gotuj papryki przez 5 minut. Następnie odcedź je i odstaw na bok.
3. W osobnej misce umieść mięso mielone, cebulę, jajko, ryż, olej, paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. Wypełnij przygotowanym farszem papryki.
5. Na dnie naczynia żaroodpornego wlej bulion warzywny, a następnie ułóż gołąbki z nadzieniem do góry.
6. Przykryj naczynie i piecz w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 1-1,5 godziny, aż mięso w gołąbkach będzie miękkie.
7. Podawaj gołąbki w papryce na ciepło, polewane sosem pomidorowym lub śmietaną.
Smacznego!