Przepis na gołąbki z ziemniakami i boczkiem 📖
Składniki:- 1 duża główka kapusty
- 500g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka masła
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 100g boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 szklanki gotowanego ryżu
- 1 jajko, lekko ubite
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 śmietana 18%
Instrukcje:
1. Rozgrzej dużą ilość wody w dużym garnku. Odkrój głąb kapusty, usuń z niej liście. Wkładaj po jednym liściu do wrzącej wody, gotuj przez kilka minut, aż będą miękkie. Ostudź liście na talerzu.
2. W dużym rondlu rozgrzej masło. Dodaj cebulę i boczek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Dodaj ziemniaki i smaż przez kilka minut.
3. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, ryż, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dodaj smażone ziemniaki, cebulę i boczek. Dokładnie wymieszaj składniki.
4. Nałóż około 2 łyżki farszu na środek każdego liścia kapusty. Staraj się zawinąć dolną krawędź liścia, a następnie boczne kawałki kapusty wokół farszu. Zwijaj gołąbki.
5. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej koncentrat pomidorowy mieszając zamiast oleju. Dodaj bulion warzywny i zagotuj. Ostrożnie umieść gołąbki w garnku, tak aby były obok siebie. Zmniejsz ogień na mały i gotuj przykryte na wolnym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny.
6. Przed podaniem polej gołąbki śmietaną. Możesz je podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Smacznego!