Przepis na watrobke z boczkiem 📖

Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 200g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji

Przygotowanie:
1. Wątróbkę dokładnie umyj i oczyść z błon i żyłek. Następnie pokrój ją w plastry lub mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany boczek i smaż go aż będzie chrupiący i lekko zrumieniony.
4. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smażając je razem z boczkiem przez kilka minut, aż cebula będzie miękka i lekko złocista.
5. Do patelni dodaj kawałki wątróbki i smaż je na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż będą złociste z zewnątrz, ale wciąż delikatnie różowe w środku.
6. Dopraw wątróbkę solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Całość obtocz w aromatyczne zioła, np. posiekaną natkę pietruszki.
8. Podawaj od razu, najlepiej w towarzystwie ulubionego dodatku, np. pieczonych ziemniaków, kaszy czy sałatki.

Smacznego!

Podobne przepisy

szynka z boczkiem
ramen z boczkiem
carbonara z boczkiem
kapuśniak z boczkiem
szparagi z boczkiem